Powered by Blogger.

Friday, 6 July 2012

SYAIR SITI ZUBAIDAH - SIAPA SEBENARNYA SITI ZUBAIDAH?

Kita sudah tahu sedikit sebanyak tentang Siti Zubaidah seperti yang diceritakan di dalam Syair Siti Zubaidah. Pernahkah kita terfikir siapa sebenarnya Siti Zubaidah ini? Aku cuba google dan akhirnya aku bertemu dengan blog ini : kebunketereh.com

Aku "cut & paste" tulisan penulis tentang Siti Zubaidah ....
Bagi saya, yang dimaksudkan dengan Cik Siti Wan Kembang yang menjadi lagenda rakyat Kelantan  ialah Che’ Siti Wan Kembang, Raden Galuh Gemerenchang, Raja Kelantan Selatan (1318 – 1348), iaitu anakanda Raja Sakranta, Maharaja Jawaka (1253 – 1267).
1253 – 1267 Raja Sakranta, Maharaja of Jawaka. Succeeded on the death of his grandfather as Maharaja of Jawaka, 1253. He d. ca. 1267, having had issue, two sons and four daughters:
  • 1) Raja Bharubhasa, who became Sultan Mahmud Jiddah Riayath Sa’adat us-Salam, Raja of Lankasuka and Kelantan – see below.
  • 2) Raja Singadhiraja, who became Sultan Sulaiman Shah, Raja of Lankasuka in succession to his elder brother, ca. 1345.
  • 1) Putri Chandana. m. Malik uz-Zahir, Raja of Samudra.
  • 2) Putri Tapasi, Raden Galuh Ajang. m. Raja Jayasingha Varman, Raja of Champa.
  • 3) Che’ Siti Wan Kembang, Raden Galuh Gemerenchang, Raja of Kelantan Selatan 1318 – 1348.
  • 4) Putri Linang Cahaya. m. Sayyid Hussain Jamad ul-Kubra.

Benarkah ini Che Siti Wan Kembang
Seterusnya Puteri Saadong yang dijadikan anak angkat Cik Siti Wan Kembang pula ialah Putri Sa’adung II (Siti Zubaidah), atau nama asalnya  Devi Nareswari yang berkahwin dengan  Paduka Sri Sultan Zainal Abidin Shah, Raja Champa yang sangat terkenal dengan kisah SYAIR SITI ZUBAIDAH”. Puteri Sa’adung II (Siti Zubaidah) ini merupakan anak saudaranya iaitu anakanda Raja Bharubhasa, iaitu Sultan Mahmud Jiddah Riayath Sa’adat us-Salam, yang menjadi  Raja Chermin. Baginda menjadi Raja Langkasuka selepas kemangkatan nenda baginda pada tahun 1335. Pada tahun 1345 baginda dilantik menjadi Raja Kelantan.
Sumber : Che Siti Wan Kembang atau Che Wan Kembang, Di Antara Sejarah, Lagenda dan Mitos

Berdasarkan tulisan di atas, bolehkah kita simpulkan bahawa Siti Zubaidah yang dimaksudkan di dalam Syair Siti Zubaidah adalah Puteri Sa'adong II atau nama asalnya Devi Nareswari yang merupakan anakanda kepada Raja Bharubhasa, iaitu Sultan Mahmud Jiddah Riayath Sa’adat us-Salam, Raja Langkasuka dan Kelantan? Sekiranya benar, waris-waris mereka inilah juga yang melahirkan tokoh-tokoh Islam di Nusantara. Sama-samalah kita cari jawapannya ....

0 comments:

About This Blog

Banyak persoalan yang tidak dapat kita rungkaikan, sedangkan mencari identiti diri sendiri juga masih kabur. Waima apa pun, blog ini hanyalah sekadar untuk bersantai, tiada kena-mengena dengan sesiapa pun, tiada juga punya motif atau maksud tertentu. Sebahagian tulisan-tulisan di sini adalah hasil rujukan di internet ... untuk sama-sama kita fikirkan apa yang telah dilakukan oleh nenek-moyang kita dahulu kala hingga membolehkan kita berbangga dengan kejayaan serta pencapaian yang pernah mereka lakukan. Moga sahaja kita dapat disedarkan dari lena yang panjang dan mengasyikkan ini ... bangkitlah bangsaku dan bersatulah. Kita kembalikan semula zaman kegemilangan bangsa Melayu di Nusantara ini ... SEJARAH TETAP AKAN BERULANG ....

Total Pageviews

Attribution

Kredit buat pengkaji-pengkaji sejarah yang sentiasa cuba mencari jawapan dari setiap persoalan.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP